Tidigare marknader

Höstmarknaden 2022

Höstmarknad innebar som vanligt skogstema . Förutom de vanliga knallarna fanns utställare med anknytning till skog och skogsbruk på plats. De duktiga musikerna i D-son´z fixade musik från scenen och det var uppvisning av dans. Många passade på att lufta veteranbilen i det fina vädret och för barnen fanns både tivoli och ponnyridning.

Vårmarknaden 2022

Efter två år med corona kunde marknaden hållas igen i april 2022.

Mr Berger och Gycklaren Ann trollade för stora och små.

Länghems ridklubb anordnade ponnyridning och på scenen var det musik och dansuppvisning.

Höstmarknaden 2019

Höstmarknaden den 21 september bjöd på strålande väder med sol från en klarblå himmel.

Vid ladugården fanns representanter från Skogsbyrån, Södra och Derome som gärna diskuterade skog med publiken. GJ Maskin och Christers bilservice hade med sig traktorer och skogskärror mm.

Stall Lussenburg ordnade ponnyridning för barnen. Och för dem som inte ville rida fanns karuseller och hoppborgar. Många ville också prova på att blåsa såpbubblor modell större.

I och kring de gamla marknadsbodarna kunde man hitta hantverk, antikviteter och delikatesser mm. Potatis från Algutstorp fanns också att köpa liksom päron från Gränna och allt annat mellan himmel och jord.

Rickard Skoglund med fru och kompisar underhöll från scenen.

Över 200 veteranbilar hade samlats nedanför våffelcaféet. Publiken fick rösta på sina favoriter. Värdig vinnare blev Lillan Pettersson med sin röda Volvo PV och medföljande attiraljer som gick helt i rött. Rolf Karlsson knep andra platsen med sin röda Pontiac och på tredje plats kom Mats Damberg med sin Ford Thunderbird.

Även de som hade röstat kunde vinna presentkort och showbiljetter.

Vårmarknaden 2019

Vårmarknaden den 27 april gick i dansens tecken. Lindyhop Jönköping och Jamboree Dansstudio bjöd åskådarna på fartfylld dans. Det fanns även möjlighet att prova på för den som ville lära sig några nya steg. Lite senare intog dansarna logen, dit man hade bjudit in Carling Family, som bjöd på en otrolig show med fart och fläkt.

Allt möjligt fanns att köpa av de hitresta knallarna. Trädgårdsmöbler, traktorer, vackra blomsterarrangemang, fårskinn, surdegsbröd, hantverk, antikt och kuriosa var bara ett axplock. Du kunde också få råd om solenergi och besöka bokbussen som hade parkerat på området.

Många fina veteranbilar rullade in under dagen. Publiken fick rösta på sina favoriter och senare blev det prisutdelning.

Barnen kunde roa sig i karuseller och hoppborg. Det fanns också en såpbubblestation där man kunde prova på att blåsa gigantiska såpbubblor.

Höstmarknaden 2018

Skogen var temat för dagen på höstmarknaden. Många provade på att köra skogsmaskin i Naturbruksgymnasiets simulator. Det fanns också riktiga skogsmaskiner på plats, såväl som traktorer, skogskärror och andra redskap för jord- och skogsbruk.

Traditionella knallar fanns också med ett blandat utbud av allt från delikatesser och hantverk till väskor och skor.

Tallyhoo ordnade ponnyridning för barnen. Det fanns också ett tivoli med många åkattraktioner för stora och små.

Tranemo Dansförening hade dansuppvisning på scenen. Goda Vänner stod för musiken.

Publiken fick rösta på sina favoriter bland veteranbilarna och i slutet av dagen fick vinnarna ta emot priser!

Vårmarknaden 2018

Marknadsdagen den 21 april bjöd på perfekt vårväder med sol och klarblå himmel.

Ett hundratal knallar erbjöd varor av alla möjliga slag. Allt från det traditionella marknadsgodiset till hönshus och gärdsgårdar och till och med traktorer. I och kring de gamla marknadsbodarna kunde man köpa delikatesser som kalvdans, surdegsbröd, oliver och ostar, men även hantverksprodukter och fairtrademärkta varor.

Från scenen underhöll Alligator Gumbo med cajunmusik och bjöd alla som ville att komma upp på scenen och dansa.

Hundratals veteranbilar hade samlats på parkeringen. Publiken röstade fram Ulla Brotschis spitfire som finaste bil, tätt följd av Rickard Brovalls Chevrolet Bel Air.

Tranemoryttarnas ungdomssektion Tallyhoo höll i ponnyridningen.

Höstmarknaden 2017

Ett uppskattat inslag på höstmarknaden var tema skog med olika utställare med anknytning till skogen.

Derome Skog fanns på plats tillsammans med Anders Anderssons Åkeri. Spjuts Skog & Marktjänst visade upp sig och de arbetsredskap de använder i sitt arbete i skog och trädgård. Philip Anderssons Jord & Skog hade med sig sitt dunderbygge med skördare och skotare. Studieförbundet Vuxenskolan diskuterade sina skogskurser med besökare och hade även med sig en knuttimrad stuga. Volvo Lastvagnar visade upp sin nya timmerbil med 750 hästkrafter och lyftbar tandemboggie. De yngre besökarna gladde sig åt den fina gungbrädan som Språngbrädan Design hade byggt, förstås i trä.

På scenen bjöd Tranemo Dansförening upp till dans. Musiken stod Charlies Orkester för.

Runt 150 veteranbilar hade tagit sig till marknaden. Publiken fick rösta på sina favoriter och i slutet av dagen blev det prisutdelning. Vann gjorde Thomas Hultqvist från Taberg med sin röda Corvette. Ronny Johansson från Anderstorp kom tvåa med sin Buick Special från 1958. Mats Danberg från Habo tog tredjeplatsen med sin Pontiac Bonneville  från 1965. Nina Jonsson från Limmared fick också pris för sin Hulda.

Ett stort tack till sponsorerna som bidrog med priserna: Mekonomen, Regson i Anderstorp, Christer Haglunds Bilservice, Bogesunds Bil i Tranemo och Fyndlagret.

Tranemoryttarnas ungdomssektion Tallyhoo höll i ponnyridningen.

Vårmarknaden 2017

Kyla, hård vind och snö hindrade inte folk från att komma till marknaden den 22 april. Och vem kan klandra dem när vi hade fint besök från Slätta i form av Cockey´s Bill´s & the Missing Link och Kass Humor.

Drygt 130 veteranbilar hade slutit upp, aprilvädret till trots.

Som vanligt fanns mycket att välja på för den shoppingsugne. De gamla marknadsbodarna var fyllda med mathantverk och annat smått och gott. Man kunde även fynda byggmaterial och trädgårdsmöbler mm mm.

För barnen fanns det hoppborgar och Tranemoryttarnas ungdomar anordnade ponnyridning.

Höstmarknaden 2016

Tema Skog lockade många skogsintresserade besökare till marknaden den 17 september.

Svenska eliten i motorsågskörning var på plats. Gustav Carlsson, Anton Pettersson, André Torstensson och Felix Thid visade upp tävlingsmoment som finns med i SM i skog. Flera av dem har fått medaljplatser både i SM och i VM.

Naturbruksgymnasiet i Svenljunga hade med sig en simulator där man kunde testa hur det känns att köra skogsmaskin.
Många ville också prova på att köra en riktig skotare. I Bröderna Janssons skotare kunde man öva precisionskörning.

Som vanligt fanns många veteranbilar på plats. 179 bilar prydde veteranparkeringen. En grön impala tog hem publikens första pris. Övriga pristagare var en svart/röd buick och en grön MG 1300. Stort tack till de som sponsrade priserna: Bogesunds Bil i Tranemo, Tranemo bilvårdscenter, Länsförsäkringar och Blys VIP.

Rickard Skoglund med fru Maria och vänner stod för musikunderhållningen under dagen och Tranemoryttarna anordnade ponnyridning.

Vårmarknaden 2016

Den 16 april var det dags för vårmarknad i Gölingstorp. Det mesta kunde köpas av knallarna som fanns på plats, allt från bildelar och gräsklippare till blommor, kläder och vedugnsbakat tunnbröd.

Västkustbandet Red Barn Rumblers spelade rockabilly med jämna mellanrum under dagen.

Publiken röstade fram sina favoriter bland veteranbilarna. Vann gjorde Jouko Bogdanoff från Jönköping med sin Dodge. Presentkort på däck, bilvårdshink, startkablar och motorolja var bland det man kunde vinna. De som röstade fick också vara med på utlottning av ett pris. Ett stort tack till sponsorerna: Däckcenter i Anderstorp, Mekonomen, Bogesunds Bil, Christer Haglunds Bilservice och Fyndlagret!

Det var inte bara bilar som fanns med bland veteranerna. Även gamla hästvagnar, traktorer och andra gamla maskiner kunde beskådas. Bland annat en väghyvel från fyrtiotalet och en BM Bamse med kran.

Höstmarknaden 2015

Årets höstmarknad gick av stapeln den 19 september. Närapå hundra knallar hade slutit upp, många med fint hantverk och kvalitetsvaror. Bildelar och gamla retroprylar fanns det också gott om.

Musik i olika former bjöds det också på, man kunde lyssna på både dragspel och rockabilly. Tranemo Dansförening hade en dansuppvisning och publiken röstade fram sina favoriter bland de besökande veteranbilarna. Stort tack till sponsorerna för de skänkta vinsterna!

Vårmarknaden 2015

Vårmarknaden den 18 april bjöd på strålande vackert väder.

Tranemojyckarna fanns på plats och hade uppvisning i rallylydnad och jaktapportering. I pausen kunde den som ville passa på att testa den egna hundens färdigheter.

Rekordmånga veteranbilar, 160 stycken, hade letat sig till marknaden och fick parkeringsvakterna från Nittorps IK att svettas ett tag. Nytt för i år var att publiken kunde rösta på sin favoritbil. Vann gjorde Christer Haglund med sin Morgan. Stort tack till Fyndlagret, Mekonomen och Bogesunds bil som sponsrade tävlingen!

För musikunderhållningen svarade Tranemo Kulturskola och Red Barn Rumblers. Man kunde även njuta av en dansuppvisning av dansklubben Buggie.

 Höstmarknaden 2014

Ett lämmeltåg av fina bilar anlände till Gölingstorp under marknadsdagen den 20 september.

Väl på plats fanns det mycket att både se och göra. Kommersen var livlig och knallarna bjöd på allt från godis och delikatesser till traktorer och potatis.

Den hundintresserade kunde se en uppvisning i lydnad av Kinds Brukshundsklubb. Tranemo Kulturskola stod för musikunderhållningen på förmiddagen och vid middagstid tog Red Barn Rumblers och dansklubben Buggie vid med rockabilly och boogie woogie.

Vårmarknaden 2014

Marknadsdagen den 26 april bjöd på ett strålande sommarväder. På förmiddagen bjöds det på underhållning av Blåsstället, Tranemo Concert Band och den unga duon Overdrive.

Vid middagstid blev det rockabilly-musik av det populära bandet The Open Headers. I samband med musiken fick publiken en uppvisning i boogie woogie av duktiga ungdomar från Dansklubben Buggie.

Höstmarknaden 2013

Den 21 september var det dags för marknad igen i Gölingstorp.

Marknadspubliken bjöds på musikunderhållning av Backabogänget och av Tranemo Kulturskola.

Dagens stora dragplåster var den prisbelönte magikern Jimmy Svärdhagen, som gjorde två förbluffande föreställningar.

Ett annat dragplåster var alla de veteranbilar som hade samlats. Runt 150 bilar hade letat sig till marknaden i Gölingstorp.

Marknadsdagen avslutades med ett stort godisregn för alla barn under 70.

Vårmarknaden 2013

Våren kom precis lagom till marknaden den 20 april.

Ett hundratal veteranbilar glänste ikapp i solen.

Från scenen bjöd Tranemo Kulturskola och Backabogänget på vacker musik och Mr Berger och Gycklaren Ann trollade för såväl stora som små.

Höstmarknaden 2012

Siw ”Augustina” Carlsson och Mikael Riesebeck lockade många besökare till 150-årsjubileet den 15 september.

Omkring hundra veteranbilar hade samlats på veteranparkeringen. Billy Hedström från Svenljunga hade den största veteranen: en Scania 75:a från 1962 med släp.

Vårmarknaden 2012

Runt 150 veteranbilar kom till vårmarknaden den 21 april. Bosse ”Bildoktorn” Andersson var bilkonferencier. Många tog chansen att visa upp sin bil och samtidigt få ett utlåtande av Bosse. En jury, bestående av Ulf i Tåstarp och Bertil i Hässelås, utsåg de bästa bilarna i olika kategorier.

Priset för finaste amerikan tilldelades Rune Ahnvik från Dalsjöfors och hans Cadillac från 1939. Ulla Brotschi från Sjötofta vann den europeiska klassen med sin Triumph Spitfire från 1967. Bästa ekipaget blev en Scania L71 från 1957 med en Ferguson Guldkalv på flaket.

Dessutom delade Bosse ut en av sina böcker som ett specialpris till Evald Ekman från Vaggeryd för hans rikligt utrustade hundkoja. Bosse drog också vinnarna i marknadens lotteri.

Stort tack till alla företag som skänkte priserna till lotteriet och speciellt tack till Regson Autoexperten som skänkte de fina priserna till bilvinsterna.

Förutom bilar fanns det andra hästkrafter på plats på vårens marknad. Jordbrukarnas Ungdomsförbund anordade DM i skogskörning med häst.

Vann tävlingen gjorde Tobias Andreasson från Mjöbäck. På andra plats kom Linus Elmelid från Axelfors och tredjeplatsen gick till Bruno Elmelid, Holsjunga.

Höstmarknaden 2011

Vackert väder och ett hundratal knallar lockade stor publik till marknaden den 17 september.

Många veteranbilar fanns på plats och den som ville kunde ta en tur med helikopter.

Vårmarknaden 2011

Karameller, kläder, hantverk, konst, fyrhjulingar och traktorer; allt kunde köpas på marknaden den 16 april.

Dessutom fanns Derome Skog på plats och visade skördare och skotare för intresserade.

Höstmarknaden 2010

Det var ömsom sol och ömsom regn på marknadsdagen den 18 september. De flesta partier var på plats för att fiska röster in i det sista.

Förutom att handla och titta på veteranbilar kunde man prova på femkamp och ponnyridning.

Femkampen vanns av Erik Sandström. Erik Lundmark blev tvåa och Lennart Gustavsson trea.

Vårmarknaden 2010

Trots den hårda blåsten kom det en hel del människor till vårmarknaden den 17 april.

Många passade på att värma sig i våffelstugan, där man även hade fin utsikt över veteranbilsparkeringen.

Höstmarknaden 2009

Solen värmde gott på höstmarknaden den 19 september och vinden lyste med sin frånvaro. Ett hundratal knallar var på plats och erbjöd allt mellan himmel och jord. Musikskolan bjöd på vackra toner utanför caféet, där många hade slagit sig ner för att avnjuta damklubbens goda fika.

Marknadsbodarna renoveras

Marknadsbodarna här i Gölingstorp är unika i sitt slag, då de troligtvis är de äldsta som fortfarande används. Under sommaren 2009 har de genomgått en grundlig renovering. De har fått nytt spåntak, skadad panel har bytts ut, gångjärnen till luckorna har fräschats upp och så har panelen målats om.

Det största arbetet har varit att byta det gamla spåntaket. Att lägga spåntak är ett hantverk som inte vem som helst klarar av idag, men Stig Olsson från Töllsjö och Gunnar Johansson från Sandared vet hur man ska göra.

Stig tillverkar spånen själv med sin gamla spånhyvel från 1920-talet. Till spånen väljer han ut det bäst lämpade virket. Det ska vara undertryckta, kvistfria granar, som huggs på vintern innan träden savar. Det är viktigt att fibrerna i trädet går rakt. Täta årsringar och en stor kärna ger bra spånvirke.